
Forfatter: Sara Hoyer Kragelund
Kategori: Erhvervsliv
Læsetid: 3 minutter
Senest opdateret: 10-01-2023
Artiklen er skrevet i samarbejde med Jesper Riedel fra Hybridledelse.dk og er første gang bragt i Dansk HR.
Introduktion
I forbindelse med kommunalvalget 2021 inviterede Erhverv Aarhus, Cowi, Insightment, Dansk Erhverv, DI, Aarhus City Forening, Aarhus Haandværkerforening og Aarhus Transport Group aktører fra byens erhvervsliv til en åben dialog om fremtidens Erhvervsklima i Aarhus gennem en Insightment dialog.
I en Insightment dialog svarer deltagere skriftligt og anonymt på åbne spørgsmål, som stilles af en moderator i realtid. Deltagerne stemmer og vurderer, hvorvidt de er enige i udsagn fra andre deltagere ligesom de kan kommentere på hinandens besvarelser.
Algoritmen måler den virale styrke af alle udsagn, baseret på deltagernes stemmer. På den måde genererer vi indsigt i, hvad der betyder noget for hver enkelt deltager – og hvad der er vigtigst for den samlede gruppe.
11 repræsentanter fra alle dele af det aarhusianske erhvervsliv tog del i en times dialog om deres visioner, drømme, udfordringer, ambitioner og konkrete idéer til udviklingen af erhvervsklimaet i Aarhus.
Konkret har deltagerne delt deres svar og vurderet andres svar på spørgsmålene:
- Hvad er godt ved Aarhus som erhvervsby?
- Forestil dig, at det i dag er nytår 2030, og vi fejrer, at Aarhus har vundet en pris for at have verdens bedste erhvervsklima. Hvad har Aarhus gjort for at blive denne fantastiske erhvervsby?
- Hvilke konkrete handlinger har ført Aarhus frem til at blive denne fantastiske erhvervsby?
- Hvad er de største udfordringer for erhvervsklimaet i Aarhus?
- Hvad er de største udfordringer for den virksomhed/organisation, du repreæsenterer?
- Hvilke konkrete tiltag skal der til for at skabe verdens bedste erhvervsklima i Aarhus?
- Hvis du var borgmester og tiltræder d. 1. januar, hvad ville dit første beslutningsforslag så være?
- Hvad er det vigtigste spørgsmål vi skal få svar på, når vi møder spidskandidaterne til valgdebatten d. 1. november?
—I løbet af dialogen skrev deltagerne 98 svar. 42 af disse skabte stærke reaktioner blandt de andre deltagere. Denne analyse er baseret på de 42 stærkeste svar. Ved at analysere disse udsagn kan vi se, hvilke temaer og emner, der optager deltagerne. Temaerne er her suppleret med konkrete udsagn fra deltagerne.
Hvad optager erhvervslivet?
Nedenstående figur viser, hvilke temaer der optager deltagerne i sessionen. De oplistede temaer er ikke på forhånd definerede, men fundet ved at analysere og kode svar fra deltagerne i vores online dialog.
Deltagerne har således ikke direkte forholdt sig til de oplistede temaer, men selv bragt dem i spil gennem deres besvarelser og kommentarer i løbet af dialogen.
I tabellen ses de ni overordnede temaer, samt antallet af stemmer for og imod besvarelser indenfor hvert tema. De følgende tabeller uddyber indholdet af hvert tema suppleret med konkrete udsagn fra dialogen.

