Forfatter: Sara Hoyer Kragelund

 

Kategori: Medarbejder-inddragelse

Læsetid: 6 minutter

Senest opdateret: 23-02-2023

 

Forandringer sker ikke over natten. Men hvis du som leder har mod på at gå i dialog med dine medarbejdere, kan de være dit største aktiv for udvikling, bedre resultater og en mere positiv virksomhedskultur. Vi har samlet fem gode grunde til at involvere dine medarbejdere i beslutningsprocessen.  

Evnen til at træffe gode beslutninger, som organisationen bakker op om, er afgørende for enhver leder eller ejerleder. Ofte bliver beslutningerne truffet i enerum efter grundige overvejelser, men sådan behøver det ikke være. Måske tværtimod. For hvis du vælger at involvere dine medarbejdere i beslutningsprocessen kan det føre til bedre resultater samtidig med, at det styrker medarbejderengagementet og tilfredsheden 

1. Din, min eller vores idé

Hvilken idé eller beslutning er du mest motiveret for at arbejde videre med? Én der er udstukket fra oven eller din egen? Svaret giver vist sig selv for de fleste af os, men hvad nu hvis man som virksomhed eller organisation kan udvikle løsninger i fællesskab? Det lyder besværligt, langsommeligt og ineffektivt. Men med det online værktøj Insightment kan enhver organisation næsten uanset størrelse på meget kort tid udveksle idéer og holdninger, der fører til beslutninger baseret på hele organisationens viden. Udover at være en effektiv vej til at træffe de bedste beslutninger, øger beslutningsprocessen medarbejdernes engagement og motivation for at gå all in i arbejdet eller projektet. Fordi samskabelse skaber ejerskab. 

2. Flere forskellige perspektiver

Når du involverer dine medarbejdere i beslutningsprocessen, åbner du op for en bredere vifte af perspektiver og ideer. Verden bliver større, når dine medarbejdere får lov til at byde ind med deres viden, erfaringer og holdninger, som er formet af deres ofte forskellige baggrunde. Ved at lytte til dine medarbejdere får du som leder værdifulde og overraskende indsigter, du måske ikke selv har øje for eller kendskab til, og du kan derfor træffe bedre beslutninger. Og det gode er, at du ikke behøver gå ud i verden for at få kreative og innovative input, der udvider din beslutningshorisont. Du behøver bare gå i dialog med dine medarbejdere. 

3. Blinde vinkler bliver belyst

Tavshed bliver erstattet af åbenhed, og blinde vinkler kommer frem i lyset, når medarbejdere bliver inviteret til at deltage i anonyme, online sessioner, hvor de diskuterer emner, der optager dem. Der sker nemlig det, at anonymiteten gør medarbejdere trygge, og dialogen bliver mere åben, når man ikke ved, om det er chefens eller studentermedarbejderens holdninger, man lige nu vurderer og kommenterer. Fokus på personen bliver erstattet af fokus på indholdet, og svære emner bliver mindre svære at tale om. Alt sammen forhold, der klæder ledelsen bedre på til at træffe de rigtige beslutninger.  

4. Større tillid og bedre kommunikation

Hvis medarbejderne er vant til, at beslutninger bliver taget bag skrivebordet i et lukket rum, er det naturligvis en kulturændring, når du som leder inviterer til dialog og fællesskab. Men det er en ændring til det bedre. For når man involverer medarbejdere i beslutningsprocessen, viser ledelsen, at den tager medarbejderne og deres meninger alvorligt. Det øger tilliden, og medarbejderne vil derfor være mere åbne om potentielle problemer, som måske ikke er tydelige fra et ledelsesperspektiv men ikke desto mindre væsentlige fra et medarbejderperspektiv. Alt i alt vil det at involvere medarbejderne være med til at styrke virksomhedens kultur med bedre og mere effektiv kommunikation. 

5. Fremmer trivsel og loyalitet

Det gælder i privatlivet, og det gælder i arbejdslivet. Begge steder vil vi gerne høres og involveres, fordi vi på den måde føler os som en værdsat og aktiv del af fællesskabet. Dialog og involvering fremmer derfor trivslen på arbejdspladsen, og jo bedre trivsel jo større er medarbejdernes loyalitet over for arbejdspladsen. Hvorfor skifte job, hvis man føler, at man gør en forskel, og at det bliver bemærket og værdsat af både kolleger og ledelsen? Alene af hensyn til medarbejdernes trivsel er det sund fornuft at invitere medarbejderne til en anonym, online dialog.  

Spørg og skab forandringer 

Forandringer sker ikke over natten. Men hvis du som leder har mod på at gå i dialog med dine medarbejdere, er vejen fra tanke til handling ikke lang. Med det online værktøj Insightment kan du hurtigt komme i gang. Som leder eller virksomhedsejer behøver du nemlig ikke træffe beslutninger alene. Dine medarbejdere kan være dit største aktiv for udvikling, bedre resultater og en mere positiv virksomhedskultur, hvis du bare spørger dem.